Jaunumi

ĢIT pirmizrāde 'IEKŠAS'

24. un 25. aprīlī Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrādi piedzīvos horeogrāfes Rūtas Pūces laikmetīgās dejas izrāde “IEKŠAS”. Pieredzējušu dejas mākslinieču veidotā izrāde piešķir nozīmi subjektīvajam, godina ķermeni, atraisa balsi un iezīmē neatkarīgo mākslinieku ikdienu – vairāku lietu darīšanu reizē, izdegšanu, cīņu par savu nozari, nemitīgu uzdrīkstēšanos un reizē pielāgošanos.

Ja Saules karalis jeb Luijs XIV 17. gadsimtā būtu bijis sieviete vai viņa baleta vietā būtu izdomājusi laikmetīgo deju? Vai Laikmetīgā deja Latvijā ir pelnījusi savu māju, savu pili? Vai mēs varētu beigt pielāgoties?

Ķermenis ir arhīvs, kas glabā gan iekšējās pieredzes, gan ārējus kolektīvus nospiedumus. Izrāde izgaismo sadursmi starp individuālo un kolektīvo, iekšējo un ārējo, apslēptām alkām un esošo realitāti, kā metaforu izmantojot Latvijas laikmetīgās dejas nozari. Tā joprojām iet savu emancipācijas ceļu Latvijas kultūrpolitikā.

"Es gribu dot balsi iekšām, kas tik ilgi jau meklējušas ceļu izlauzties - reizē ar sviedru tērcīti, tūlīt aiz izelpas, kopā ar skaļāku kliedzienu un bezkaunīgi caur nekontrolētu kustību. Iekšas vairs nevar pielāgoties ārējai pasaulei. Tās izsūcas caur ādu un noklāj ikdienu, skaļi manifestējot pašas sevi," pauž iestudējuma horeogrāfe Rūta Pūce. "Manas iekšas ir laikmetīgā deja – tukša brīvības sajūta locekļos, izelpa caur visām ķermeņa daļām reizē, pazušana. Reiz pietika ar sajūtu, ka deja man patīk, ka mani tā aizrauj, dziedina un pilnveido. Tagad tā ir resurss, kas noenkuro fragmentētajā pasaulē. Tas ir arī politisks akts – izvēlēties darīt kaut ko tik neviennozīmīgu, ķermenisku, daudzslāņainu, trauslumu atverošu, godīgumu pieprasošu un marginālu."

Radošā komanda uzsver, ka izrāde "IEKŠAS" meklē, kas ir raksturīgs laikmetīgajai dejai Latvijā. Horeogrāfe strādā ar četru dejotāju ķermeņiem kā arhīviem, kuros jau ir nogūlušās iespējamās atbildes. Arhīvi tiek atvērti gan iekustinot ķermeņa iekšieni, gan vienojoties kolektīvajās atmiņās par piedzīvoto un kopīgi manifestējot nākotnes sapņus. Kā būvēt nozari un būt māksliniekam reizē?

Rūta Pūce ir laikmetīgās dejas māksliniece, kuru interesē ķermenis kā pasaules izpētes rīks un sievietes-mākslinieces loma sabiedrībā. Par laikmetīgās dejas izrādi “Divotne” (sadarbībā ar Annu Novikovu-Tilčiku) Rūta saņēmusi Dejas balvu 2017-2018, bet šobrīd māksliniece studē horeogrāfiju Latvijas Kultūras akadēmijas maģistra programmā “Audiovizuālā un skatuves māksla”. Izrādes "IEKŠAS" kustību materiāla līdzautores un dejotājas ir Agate Bankava, Agnese Bordjukova, Anna Novikova-Tilčika un Marija Saveiko. Telpu un kostīmus veido Līga Ūbele, izrādes gaismu mākslinieks ir Niks Cipruss, bet skaņas dizaina autores – Alise Pieče un Rūta Pūce.

Izrāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, Latvijas Kultūras akadēmijas, Latvijas Dejas informācijas centra un Horeogrāfu asociācijas atbalstu.