Jaunumi

ĢIT pirzmizrāde 'Monstera Deliciosa'

8. novembrī Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrādi piedzīvos jaunākās paaudzes latviešu un igauņu mākslinieču Barbaras Lehtnas, Līvas Blūmas un Lindas Krūmiņas mūzikas teātra izrāde “Monstera Deliciosa”, kas caur sieviešu attiecībām ar augiem pēta trauslās saites starp cilvēkiem un dabu.Sapludinot robežas starp laikmetīgo teātri, kameroperu un kora dziedāšanas tradīciju, radošā komanda meklē jaunus izteiksmes līdzekļus un formas, lai skatuves valodā runātu ne tikai par klimata krīzi, bet vienlaikus arī par veidiem, kā gan augsne, gan sieviešu ķermeņi gadsimtiem tikuši pārvaldīti, prasot no abām augļus. Izrādē "Monstera Deliciosa" uz skatuves satiekas četras dažādu paaudžu sievietes, kas izdzied vienlaikus savus un citu sieviešu stāstus, atklājot neredzamo rūpju darbu, ko ik dienu veic sievietes mums līdzās, kopjot dabu un attiecības ar līdzcilvēkiem. Librets tapis, satiekot un uzklausot vairāk nekā 20 sievietes Latvijā un Igaunijā.

"Mani interesē parastu sieviešu stāsti, jo viņas bieži vien paliek bez ievērības. Mēs esam pieraduši dzirdēt stāstus par varonēm vai ļaundarēm, bet, manuprāt, tas mūs kā sabiedrību nevirza uz priekšu, jo lielākā daļa no mums nav ne viena, ne otra,” par interesi uzklausīt sievietes sev līdzās atklāj iestudējuma režisore un libreta autore Barbara Lehtna, “Mēs kā cilvēki vienmēr esam kaut kur pa vidu, un man šķiet, ka ir ārkārtīgi svarīgi sevi redzēt uz skatuves vai ekrāna tieši tādu, kāda patiesībā esi.

"Jau no paša projekta sākuma ļoti svarīgi bija tas, ka šo mūzikas teātra darbu veido sievietes,” papildina oriģinālmūzikas autore, jaunā komponiste Līva Blūma, “Operas žanrs ir ļoti kanonizēts un, lai gan man sākotnēji nebija mērķa izaicināt status quo, es gribēju strādāt ar tekstu tā, lai mūzika padarītu to pieejamāku. Rakstot mūziku, es ņēmu vērā, ka tās ir sievietes, kuras varētu pazīt ikviens no mums. Viņas nav grieķu mītu arhetipi, bet gan reālas sievietes ar reālām domām, un tam vajadzētu izpausties arī mūzikas partitūrā.” Izpildītāju lomu izrādē uzņēmušās sievietes, kuru ikdiena nav saistīta ar profesionālās mūzikas pasauli, bet dziedāšana korī ir neatņemama ikdienas daļa blakus citiem pienākumiem.

Izrādes skaņu ainavā līdzās sadzīvo dažādu dzīvesgājuma sieviešu stāsti – sabiedriskās tualetes dežurantes vienmuļā ikdiena un arvien pieaugošā vientulība, jaunas ekofeministes bezspēcība klimata krīzes priekšā, garlaikotas četrdesmitgandieces fantāzijas par piedzīvojumu, kas sašūpos ērto dzīvi, un bioloģijas doktores misija glābt nokaltušus augus no veikalu plauktiem. Iestudējuma dramaturģe Linda Krūmiņa atzīmē: “Attēloto sieviešu stāstus virza nevis konflikts, bet sevis pieņemšanas un jaunatklāšanas ziņkāre, kas atklājas ikdienišķās, un tieši tādēļ – nozīmīgās dzīves situācijās. Ikdienas notikumos un izvēlēs slēpjās tas, kā mēs katrs reaģējam un piedzīvojam lielos un dramatiskos dzīves notikumus, tamdēļ es redzu tos tikpat aizraujošus un nozīmīgus, kā kādu vienreizēju dzīves piedzīvojumu.

Izrāde, kas būs skatāma latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā, top Ģertrūdes ielas teātrim sadarbojoties ar alternatīvo kamermūzikas festivālu “Sansusī”, Paides teātri Igaunijā un producentu kompāniju Real Life Company (EE). Radošās komandas kodolu veido Barbara Lehtna, Linda Krūmiņa, un Līva Blūma. Izrādē piedalās dziedātājas Kristīne Fedotova, Ilze Kalniņa, Marta Lortkipanidze un Kristīne Medne kopā ar mūziķēm Līgu Paegli un Karīnu Mazūru. Libretu latviešu valodā atdzejojusi Anna Auziņa, izrādes mūzikas un skaņu režisore ir Lilita Dunska, bet telpu un kostīmus veido igauņu māksliniece Karolina Poska.

BIĻETES>
 

 

MONSTERA DELICIOSA | mūzikas teātra izrāde


Režija, librets: Barbara Lehtna (EE)
Dramaturģe, režisores asistente: Linda Krūmiņa
Komponiste: Līva Blūma
Mūzikas un skaņu režisore: Lilita Dunska
Scenogrāfe un kostīmu māksliniece: Karolina Poska (EE)
Scenogrāfes asistente: Signija Joce
Gaismas: Jūlija Bondarenko
Solistes: Kristīne Fedotova, Ilze Kalniņa, Marta Lortkipanidze, Kristīne Medne
Klavieres: Līga Paegle
Sitaminstrumenti: Karīna Mazūra
Libretu latviešu valodā atdzejojusi Anna Auziņa.
Producenti: Ģertrūdes ielas teātris, alternatīvais kamermūzikas festivāls "Sansusī", Real Life Company (EE), Paides teātris (EE)
Ilgums: 1:10
Valoda: latviešu; ar subtitriem latviešu un angļu valodā
Pirmizrāde: 08/11/2023

Izrāde tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, Igaunijas Kultūrkapitāla fonda, Culture Moves Europe un Nordic Mobility Point atbalstu.