Taņas dzimšanas diena. Berlīne

Taņas dzimšanas diena. Berlīne

Režija: Mārtiņš Eihe
Dramaturģes: Arnita Jaunsubrēna un Degna Martens (DE)
Māksliniece: Ieva Kauliņa
Piedalās: Daniels Nerlihs (DE), Juta Vanaga, Mārtiņš Eihe, Arnita Jaunsubrēna, Degna Martens
Producents: Ģertrūdes ielas teātris
Pirmizrāde: 25/06/2020

Izrāde angļu valodā, epizodiski skan latviešu, krievu un vācu valoda.

Izrāde  iestudēta ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latvijai – 100” finansiālu atbalstu. Festivāls Postwest tiek īstenots ar teātra Volksbühne un Vācijas Federālā Kultūras fonda (Kulturstiftung des Bundes) finansiālu atbalstu.
Informatīvi atbalsta interneta žurnāls Satori.lv.

Norises vieta:

ĢIT - WEB,

Norises vieta

TUVĀKĀ IZRĀDE

Apraksts

Slēpt aprakstu

“Taņas dzimšanas diena. Berlīne” ir jaunradīts darbs, kura sākumpunkts ir Eiropas vēsturi vienojošais 1989. gads – laiks starp Baltijas ceļu un Berlīnes mūra krišanu. Baltijas ceļš iespaidoja ne tikai Baltiju, bet arī visas Austrumeiropas turpmāko vēsturi, savukārt Berlīnes mūra krišana simboliski “atvēra” robežu starp Austrumiem un Rietumiem. Izrāde izsekos šo divu vēsturisko brīžu atstātās pēdas katras valsts vēsturē, kā arī analizēs kopsakarības starp šiem notikumiem.
Izrādes formas pamatā ir 2016. gadā veidotā izrāde “Taņas dzimšanas diena”, kas joprojām ir viena no skatītāju apmeklētākajām izrādēm Ģertrūdes ielas teātra programmā. Izrādes ieraksts būs pieejams arī pēc tiešraides.

Izrādē izmantotas fotogrāfijas no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma.

Izrādes "Taņas dzimšanas diena. Berlīne" video ieraksts pieejams šeit

Starpkultūru festivāls Postwest iecerēts kā stiprināšanas punkts, loga atvēršana uz austrumiem un iespēja māksliniekiem brīvi runāt caur saviem darbiem. Kopā ar partneru teātriem no Austrumeiropas, kas reflektē par sociāli politiskām tēmām, tiek iestudētas jaunas izrādes, kas izaicina šķietamo Austrumu un Rietumu konfliktu, pārskata stereotipus un pieņēmumus. Koronavīrusa krīze ļāva ieraudzīt, cik ātri atkal valstis norobežojas. Šajā kontekstā palūkoties uz vēsturiskiem notikumiem ir svarīgāk kā jebkad. Austrumi vai Rietumi? Post-Austrumi vai Post-Rietumi? Post- Austrumu rietumi? Vai kopīgs kultūras mantojums rada līdzīgu vēsturisko apziņu? Vai ar tik plašu valstu un to identitāšu dažādību iespējams domāt par kopīgu nākotni? Kā mēs redzam spēcīgu pilsonisku sabiedrību, solidaritāti, demokrātiju, nākotnei svarīgas vērtības? Kā mēs, teātra veidotāji, laikā, kad robežas slēgtas globālā līmenī, varam turpināt veidot un attīstīt ilgtermiņa sadarbības tīklus, lai mākslinieki varētu meklēt atbildes uz šobrīd aktuāliem jautājumiem. Postwest digitālajā vidē ne tikai virtuāli pievērsīsies visiem šiem jautājumiem, bet arī kļūs par pamatu šādam starptautiskam sadarbības tīklam, tādā veidā turpinot dzīvot kā satikšanās un kopradīšanas telpa, kurā māksla nav tikai individuāla vai nacionāla, bet starptautiska.

Par izrādi

Latvijas spēlmaņi "Postwest" festivālā (Kultūras ziņas, LTV1, 25-06-2020)

Trīs projekti no Latvijas piedalās tiešsaistes festivālā "Postwest" (Baiba Kušķe, LR1, 25-06-2020)