Jaunumi

1. aprīlī ĢIT viesosies laikmetīgās dejas izrāde no Lietuvas

1. aprīlī plkst. 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī viesosies laikmetīgās dejas kompānijas Nuepiko izrāde "Nowhere but not here" no Kauņas. 

Mēs dzīvojam savādā laikā – mūsdienu cilvēka mūsdienu nezināmajā. Prasmīgi žonglējot lomas, pozīcijas un viedokļus, klejojot starp atmiņām un nākotnes vīzijām un slīkstot materiālajā, attēlu vadītajā pasaulē, mēs arvien sāpīgāk izjūtam savu iespēju robežas un, tuvojoties citiem, kļūstam arvien apjukušāki. Nonākdami “savas dzīves pusceļā”, neizbēgamajā sadursmē starp sevi un apkārt valdošo haosu, mēs sākam meklēt savas eksistences jēgu.

Iedvesmojoties no mūsdienu eksistenciālās trauksmes un īru izcelsmes britu figurālā gleznotāja Frensisa Beikona nepieradinātās un satraucošās tēlainības, dejas kompānija Nuepiko apceļo savas iekšējās elles izrādē “Nekur, bet ne šeit”. No jauna pārskatīdami cilvēka dabu, viņi mēģina izkļūt no mūsdienu Platona alas, lai, meklējot nezināmo, ieskatītos aiz horizonta. Izrādes veidotāju skats ir vērsts uz cilvēku, kas iesprūdis limbo stāvoklī starp pagātni un nākotni, cenšoties atrast atbildes uz nerimstošajiem eksistences pamatjautājumiem – kas es esmu un kurp es dodos?

Marius Pinigis, dejas kompānijas Nuepiko līdzdibinātājs un Lietuvas Zelta skatuves krusta ieguvējs, atzīst, ka izrādes ideja radusies pandēmijas laikā, kad pasaule piedzīvoja neparastu stagnāciju un visi arvien vairāk laika pavadīja mājās. Vēloties pārdomāt ikdienas sociālās lomas, mākslinieki pievērušies no ārpasaules apslēptajai identitātes daļai, lai izpētītu mūsu attiecības ar citiem. Dejotājs Adrians Karlo Bibiano piekrīt: “Izrāde atbrīvo domas, par kuru esamību paši iepriekš nemaz nenojautām, iedrošinot mūs ieskatīties zem ierastās virskārtas.”

Dejas kompānija Nuepiko dibināta 2017. gadā Kauņā un jau kopš pirmajām izrādēm (g)round zero un Overheat iemantojusi gan skatītāju, gan kritiķu atzinību, kompānijas dalībniekiem saņemot nozīmīgākās Lietuvas skatuves mākslas balvas un nominācijas. Kompānija jau iepriekš viesojusies Ģertrūdes ielas teātrī, kur 2022. gada janvārī pirmizrādi piedzīvoja darbs 'Pietiekams attālums' (A Fair Distance).

Biļetes pieejamas ĢIT mājaslapā.


NOWHERE BUT NOT HERE | NEKUR, BET NE ŠEIT

Dejotāji: Adrian Carlo Bibiano, Andrius Stakelė, Mantas Ūsas, Marius Pinigis
Dramaturģijas konsultanti: Mantas Stabačinskas, Vilma Pitrinaitė
Scenogrāfija: Aistis Lansbergas
Gaismas: Renaldas Bartulis
Ilgums: 53 minūtes   
Pirmizrāde: 20/03/2022, Kauņa, Lietuva