Jaunumi

30. maijā Ģertrūdes ielas teātrī viesosies izrāde "BOWEL" no Lietuvas

Iestudējums BOWEL, par kuru tā režisors Naubertas Jasinskas saņēmis Lietuvas Skatuves zelta krustu, 30. maijā Ģertrūdes ielas teātrī būs skatāms angļu valodā.

Izrādes un tai rakstītās lugas pamatā ir slavenā franču teātra meistara Antonēna Arto (1896-1948) teātra principi, viņa radošā metode un pirmā luga „Asiņu strūkla“ (Jet de Sang). Autora luga, kas nekad nav uzvesta Lietuvā, fantastisku notikumu virknē attaino cilvēka un pasaules radošo un (paš)iznīcinošo spēku. Jaunais režisors Nauberts Jasinskas, pārceļot lugas notikumus uz mūsdienām, vienlaikus pārveidojis Arto metodi, to aizstājot ar mūsdienu teātra tehnikām. Bowel tēli cenšas aizbēgt no ikdienas vienmuļības, vienlaikus mēģinot ar to sadzīvot. Divas sievietes un divi vīrieši savstarpējās attiecībās cenšas noskaidrot eksistenciālas problēmas – kā pieņemt sevi un savas vajadzības?

The Sims spēles varoņi mēs sevi programmējam, lai atbilstu kādai sociālajai lomai, apgūtu noteiktiem apstākļiem nepieciešamās frāzes, atbilstošās reakcijas, un izpildām ieprogrammētās funkcijas, pamazām aizmirstot, kas mēs patiesībā esam. Bowel ir luga par kultūras kodiem, kas mūs pašlaik ieskauj. Lugas četru tēlu – vecāka un jaunāka pāra – kodi ir nedaudz atšķirīgi, taču viņi ir kā no datorspēles The Sims – iesprūduši ieprogrammētās lomās, kas nebeidzami atkārtojas.

"Aktieriem nebija viegli atrast, kā robotizēt savas lomas, vienlaikus psiholoģiski attaisnojot katru savu rīcību," atzīst izrādes režisors Naubertas Jasinskas, kas par izrādi "Bowel" saņēmis Lietuvas Skatuves zelta krustu kategorijā "Jaunais skatuves mākslinieks". Aicinot uz viesizrādi, režisors piebilst: "Aktieru darbs ir viena no interesantākajām izrādes sastāvdaļām – vai mēs atpazīsim viņu atklātajos lomu kodos sevi?"

Autors un režisors: Naubertas Jasinskas | Scenogrāfija: random heroes | Komponists: Gintaras Sodeika | Gaismas: Ričard Žigis | Kostīmi: Dovilė Gudačiauskaitė | Aktieri: Alvydė Pikturnaitė, Povilas Jatkevičius, Jolanta Dapkūnaitė, Vainius Sodeika | Ilgums: 1:40 | Pirmizrāde: 15/06/2021

Izrāde angļu valodā!
Viesizrādi daļēji finansē Lietuvas Kultūras padome.