Jaunumi

Dziesmas un dejas augiem un līdzcilvēkiem. Jaunajā sezonā aicinām apstāties un būt kopā ar kaimiņiem

Nākotne pieder sadarbībai, nevis sāncensībai, tādēļ jaunajā sezonā turpināsim stiprināt draudzību ar māksliniekiem un partneriem Baltijas valstīs. Līdztekus jau iepriekšējās sezonās tapušajām izrādēm piedāvāsim viesizrādes no Lietuvas un Igaunijas neatkarīgajām skatuvēm, kā arī vairākus jauniestudējumus, kas meklē jaunus veidus kopābūšanai ar lietām, vietām un cilvēkiem līdzās.


Ģertrūdes ielas teātra sezonu atklāsim neierasti – 25. augustā Tallinas neatkarīgās dejas skatuvē Sõltumatu Tantsu Lava pirmizrādi piedzīvos ĢIT līdzproducētā izrāde “Apstāšanās” (Standstill). Iestudējums, kurā piedalās arī latviešu laikmetīgās skatuves māksliniece Jana Jacuka, aicinās meklēt klusuma brīdi starp domām, apstāties un skatīties lēnāk.

Sadarbībā ar Paides teātri Igaunijā un alternatīvās kamermūzikas festivālu Sansusī, 8. novembrī Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrāde gaidāma kameroperai “Monstera Deliciosa”, kuras radošo komandu veido latviešu un igauņu mākslinieces režisores Barbaras Lehtnas vadībā. Opera savu nosaukumu ieguvusi no savulaik publiskās vietās bieži sastopamā ložņājošā telpauga ar lielām, caurumainām lapām un tās libreta pamatā ir intervijas ar Latvijā un Igaunijā dzīvojošām sievietēm, kas ikdienā rūpējas par augiem. Skolotāju, amatnieču, sabiedrisko ēku darbinieču, pensionāru, studenšu un veikalu pārdevēju stāstus uz skatuves izdziedās četras dažādu paaudžu dziedātājas, atklājot neredzamo rūpju darbu, ko ik dienu, kopjot dabu un cilvēku attiecības, veic sievietes mums līdzās.

Sezonas otrās puses pirmizrādes tiks izziņotas rudens izskaņā, taču līdz gada beigām gaidāmi vēl divi jauniestudējumi. Kopā ar jaunākās paaudzes dejotājiem režisors Andrejs Jarovojs savā darbā “tas ir viss, ko mēs varam” meklēs ceļu pie jauniem cilvēkiem klubu kultūrā, kas pulcējas, lai elektroniskās deju mūzikas pavadībā pārradītu sevi un vietas sev apkārt. Savukārt, gada izskaņā teātra mākslinieks Artūrs Čukurs savā solo izrādē “Salūzušu attiecību remonta darbnīca” pievērsīsies sarežģītajiem tīklojumiem cilvēku un lietu attiecībās, veidojot objektu izrādi sadarbībā ar ikdienas priekšmetiem.

Teātra programmu arī šajā sezonā papildinās koncerti, diskusijas un sarunas, kā arī ĢIT draugu un sadarbības partneru izrādes, kas Ģertrūdes ielas teātrī atradušas pastāvīgu mājvietu – producentu apvienības “KatlZ Riga” producētā Ģirta Krūmiņa monoizrāde “Vientuļās planētas sala” un ISTABAS teātra izrādes jaunākajiem  skatītājiem un viņu vecākiem – “Tētis” un “Kaka un pavasaris”.

Lai iepazīstinātu Latvijas skatītājus ar jaunākajiem iestudējumiem no Lietuvas un Igaunijas, arī šosezon piedāvāsim vairākas viesizrādes – vēl līdz gada beigām uz ĢIT skatuves varēs piedzīvot izrādes no Viļņas Artūra Areimas teātra (Artūro Areimos teatras) un Tallinas teātra Kanuti Gildi Saal. Savukārt, ĢIT izrādes dosies satikt skatītājus aiz Latvijas robežām – jau septembrī piedaloties Kauņas pilsētas kamerteātra rīkotajā festivālā “Išeities taškas”, oktobrī viesojoties Tallinas dejas skatuvē Sõltumatu Tantsu Lava un decembrī – Tartu Jaunajā teātrī (Tartu Uus Teater), bet kameropera “Monstera Deliciosa” savu Igaunijas pirmizrādi novembra beigās piedzīvos Paides teātrī (Paide Teater).

Ģertrūdes ielas teātri finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Biļetes uz ĢIT izrādēm pieejamas šeit.