Jaunumi

16. maijā ĢIT pirmizrāde 'Piecas dziesmas - pasauli apdzīvojot'

16. maijā Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrādi piedzīvos savāda lekcija “Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot”. Jaunās mākslinieces Laimas Jaunzemas pirmā Latvijā veidotā izrāde būs personisks veltījums pēcpadomju sievietes ķermenim. Nākamā izrāde – 17. maijā.


Kas veido mūsu izpratni par normu un kādu lomu tajā spēlē sabiedrībā valdošie varas un kontroles mehānismi? Kā paaudzēs pārmantotie priekšstati un vērtības ietekmē mūsu spēju tuvoties tiem, kas normas kritērijiem neatbilst? Kam un kad nepieciešama mūsu empātija?

Lekcijizrāde “Piecas dziesmas - pasauli apdzīvojot” ir personisks piemiņas stāsts un veltījums pēcpadomju sievietes ķermenim, kas mudina iztaujāt priekštatus par normalitātes, empātijas un piederības nozīmi ģimenē un plašākas sabiedrības kontekstā. Izmantojot ķermeni un balsi kā galvenos izteiksmes līdzekļus, Laima Jaunzema seko dažādu paaudžu sieviešu ķermeņa pārvērtībām, lai pārdomātu sarežģītās attiecības, kurās veidojamies un pārveidojamies kopā ar pasauli mums apkārt.

“Izrāde balstīta manā pieredzē attiecībās ar citām sievietēm,” atklāj izrādes veidotāja Laima Jaunzema. “Latvijā ir jūtama neiecietība ne tikai sieviešu starpā, bet arī sava ķermeņa uztverē, kas bieži ir noklusēta un pasīvi agresīva. Tā ir sarežģīta tēma, par kuru ir grūti runāt. Nedrošība lēmumu pieņemšanā, savu spēju apšaubīšana un bailes no īstas vai iedomātas autoritātes ir daļa no dziļāka vēsturiskā kultūrsociālā mantojuma,” atzīst māksliniece, aicinot skatītājus piedzīvot pasauli ķermeniski un solidarizēties ar tiem, kas nespēj iekļauties pastāvošajā sistēmā.

Laima Jaunzema ir latviešu māksliniece, kura absolvējusi SNDO (School for New Dance Development) laikmetīgās dejas horeogrāfijas studiju programmu Amsterdamas Mākslas universitātes Teātra un dejas akadēmijā un dibinājusi iekļaujošas izglītības platformu “Curving the Dance”. Jaunzemas interesi par ķermeni kā mediju veidojusi vēlme izzināt uztveres un komunikācijas plaisas publiskas intimitātes brīžos, viņa veido darbus, kuros spēcīga iejūtība izaicina ierasto ķermeņa uztveri.

PIECAS DZIESMAS - PASAULI APDZĪVOJOT | savāda lekcija




Ideja, izpildījums
: Laima Jaunzema | Dramaturģijas mentors: Mačeks Sado (Maciej Sado) | Teksta redaktore, tulkojums: Linda Gabarajeva | Mūzika, skaņas dizains: Antons Murigins (Anton Murygin) | Scenogrāfijas praktiskais risinājums: Rūdolfs Bekičs | Publicitātes foto: Johans Rozenbergs (Johhan Rosenberg) | Plakāta dizains: Anna Ceipe
Producents: Ģertrūdes ielas teātris | Pirmizrāde: 16/05/2023

Izrāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes un mobilitātes programmas Culture Moves Europe finansiālu atbalstu.

vairāk informācijas un biļetes