Jaunumi

ĢIT izrāde 'Malkas ceļi' piedalīsies objektu teātra festivālā FIDENA

12. maijā Vācijas pilsētā Bohumā viesosies Ģertrūdes ielas teātra izrāde "Malkas ceļi", lai piedalītos festivālā FIDENA. Festivāls, kas dibināts 1958. gadā ir viens no tradīcijām bagātākajiem un nozīmīgākajiem leļļu un objektu teātra festivāliem Eiropā, reizi divos gados pulcējot nozīmīgākos iestudējumus no visas pasaules. Pirms tam izrāde “Malkas ceļi” Ģertrūdes ielas teātrī skatāma 30. aprīlī plkst. 19.00.

FIDENA – Figurentheater der Nationen (Nāciju objektu teātris) – festivāls, kas jau kopš 1958. gada Bohumā un tās kaimiņpilsētās Dortmundē, Hernē un Reklinkghauzenē demonstrē izcilus starptautiskus objektu teātra iestudējumus, šogad norisinās no 7. līdz 12. maijam. Reizi divos gados tas ir aktuālo tendenču barometrs, pulcējot sevi jau apliecinājušus māksliniekus, kā arī daudzsološus jaunpienācējus un riskantus augstākās kvalitātes iestudējumus no visas pasaules. Līdztekus festivāla programmai šogad norisināsies arī starptautisks simpozijs sadarbībā ar pasaules vecāko un ar UNESCO saistīto teātra organizāciju UNIMA (Union Internationale de la Marionnette), par tēmu "transformācija", kurā piedalīsies vairāk nekā 40 festivālu direktori no visiem pasaules kontinentiem.

Šogad festivāla programmā iekļauta arī Ģertrūdes ielas teātra izrāde "Malkas ceļi", ko veidojuši mākslinieki Andrejs Jarovojs, Edgars Samītis, Rūdolfs Gediņš un Rūdolfs Bekičs. Savu pirmizrādi "Malkas ceļi" Ģertrūdes ielas teātrī piedzīvoja īsi pirms Latvijā sākās Covid-19 pandēmija, taču vēlāk iestudējums ticis iekļauts Baltijas Vizuālā teātra skates Latvijas programmā un izrādīts TREFF festivālā Tallinā, izpelnoties starptautisku skatītāju un teātra kritiķu atzinību.

"Divi baļķi. Divi cilvēki. Divi cirvji. Ilgu laiku tas ir arī viss. Muskuļu spēks un lidojošas skaidas. Cik ilgi tas aizņems? Bet vai tas bija ritms? Pat sinkope? Cilvēce neatpūšas. Tā visu pakļauj. Tā veido, izmanto, piešķir formu, iznīcina, nomaina un domā! Tā piespiež nepakļāvīgo un uzvar gravitāciju. Kas par radītāju!" par ĢIT izrādi teikts FIDENA festivāla kuratores Anetes Dabs (Annette Dabs) ievadvārdos.

"Malkas ceļi" ir fiziska un vizuāla izrāde, kurā, spēlējoties ar koksnes materialitāti, simetriju un asimetriju, radošā komanda poētiskā veidā runā par cilvēku un kultūru, pētot vecā un jaunā līdzāspastāvēšanas noteikumus, savstarpējās attiecības un attīstības potenciālu. Izrāde-mandala par cilvēka nebeidzamajiem centieniem sakārtot pasauli un – īslaicīgajām uzvarām šajā procesā.

Izrādē režisors Andrejs Jarovojs kopā ar izrādes līdzautoriem – aktieri Edgaru Samīti, horeogrāfu Rūdolfu Gediņu un scenogrāfu Rūdolfu Bekiču, pievērsušies tēlainai skatuves valodai, dažādu vizuālu zīmju saspēlei, radot satikšanās vietu mākslinieku un publikas iztēlei.

Pirms dalības festivālā izrāde "Malkas ceļi" Ģertrūdes ielas teātrī būs skatāma 30. aprīļa vakarā plkst. 19.00.
BIĻETES>

Izrādes tapšanu, kā arī dalību festivālā finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.